rogani

IPSWICH SHARED SPACE

cad night

SITE 1 The Wing Alderman Road

CR wall piece with pattern CAD by SF

SITE 2 Cullingham Road Improvements

mile endnight time

SITE 3 Mile End London Road Improvements, Ipswich

'Shared Space' aims to reconcile people, places and transport in accordance with home zone principles. The idea is to strike a balance between vehicles and everyone else who uses the street, while creating an attractive and interesting place that reflects local needs and activities. The streetscape is de-cluttered with signs and road markings removed and drivers are made aware that they are entering a 'Shared Space' environment.

 

The public art works  were developed with the artist and Sheils Flynn working in close collaboration, integrating art into the design. The spatial, interactive, sustainable and contextual aspects of the artwork included  functional element - seating, lighting traffic calming, embedded within urban landscaping. and improvements. The work introduced a dynamic connectivity to the spaces which were over a mile apart.

 

The Ipswich Village Shared Space project was used as an international case study to promote and share best practice. A series of high quality gateway spaces were introduced in a degraded and car-dominated urban area; gateway markers and a unified design indicate the hierarchy of public spaces, discouraging casual parking and vandalism.

This is an international initiative in which seven pilot projects from five European cities are participating. Partners SCC,  Interreg North Sea programme Viborg Denmark

Ipswich Shared Space project team  

SHEILS FLYNN Designers

http://www.sheilsflynn.com

client

Suffolk County Council

final date

2005

value

£480,000

design team

Phil Jones Associates (Transport Planning)

Ben Hamilton-Baillie (Shared Space)

Irene Rogan (Artist)

Ipswich Borough Council (Civil & Structural Engineering)Budget: £434K for imptrovements to three sitesThe Ipswich Village Shared Space  is a series of high quality gateway spaces  introduced in a degraded and car-dominated urban area; gateway markers and a unified design were created to indicate the hierarchy of public spaces, discouraging casual parking and vandalism.

The Wing

Ipswich Shared Space  

Ipswich shared space fp

SITE 1 - THE WING: Part of my role on this commission was to develop integrated artworks for three sites a mile apart and to create a connection between them working Sheils Flynn Ltd. The Wing is one of the three artworks, it is an embedded groundwork incorporating aluminium and ground lights. The Artwork is set within a triangular meadow beneath some orchard trees, inspired by the historical marshlands and village; a pattern of lights is inspired by the delicate tracery of a dragonfly’s wing. This refers directly to the wildlife to be found alongside the local reserve adjacent to the site. The simple abstract design radiates out, eventually pointing towards The Rec an area of parkland nearby. The lighting scheme is  based on the dot-dash components of Morse code and contains a hidden message which residents know and visitors can discover for themselves from the information board with Morse code alphabet and in the nearby museum there is Morse code equipment available which can be used in art education workshops.

 

Materials Granite, tree and meadow planting, aluminium strips, toughened glass and LED

lighting. 40m longest wing strip

dragongly
cad night
press to zoom
cad wing
press to zoom
drawing full morse design
press to zoom
installing wing
press to zoom
dragongly
press to zoom
installing wing 1
press to zoom
wing_2
press to zoom
plan 1
press to zoom
1/1

.-- .. -. --. . -.. / -.. .-. . .- -- ... / .-. .- .. -. -... --- .-- / -.. .- -. -.-. .. -. --. 

Lights designed to morse code dot dash system: an information board is on site to assist with decoding and residents know the poetic phrase

Morse code translator

Cullingham Road

Ipswich Shared Space

CR alderman nightv time bollards
CR wall piece with pattern CAD by SF

+

SITE2 Cullingham Road:  had many social problems typical of cities around the UK to the extent that that residents were under self-imposed curfew at night. The project aimed to improve  paving, traffic calming and lighting. I developed a series of  ideas for bollards/seating and wall pieces to brighten dark spaces.